Etykiety

piątek, 1 marca 2013

Zdrowo, smacznie, kolorowo...

Lubię jak jedzenie jest kolorowe, zwłaszcza gdy za oknem szaro i buro. Nie tylko ze względu na ładny wygląd warto łączyć różne kolory warzyw/owoców w jednym posiłku, ale zwłaszcza ze względu na dobroczynny wpływ każdej z grup kolorystycznych:)

Kolor nie jest bez znaczenia:
  • czerwony - wzmacnia serce
  • pomarańczowy i żółty - dobre dla oczu i skóry
  • biały - chroni przed infekcjami
  • zielony - oczyszcza organizm
  • fioletowy -  niszczy komórki rakowe

Twarożek z ziołami, szczypiorkiem, rzodkiewką i marchewką.
Kanapki posmarowane masłem, z sałatą, serem/szynką, pomidorem i rzodkiewką.
Można doprawić pieprzem i ziołami (wg uznania).


 Co sądzicie o wpływie kolorystyki na talerzu a także w naszym otoczeniu na różne sfery naszego życia?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz