Etykiety

czwartek, 14 marca 2013

Kasza - zdrowa, pyszna i nie tucząca!

Jednym sposobem na wykorzystanie kaszy jest poranna owsianka na mleku.
Dziś wybrałam jaglaną. Zawiera najwięcej witaminy z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie uczula.


Uwaga!!! Warto też zażegnać mit głoszący że kasze tuczą. Sucha ma około 330 kcal w 100 g, lecz po ugotowaniu jej objętość zwiększa się nawet trzykrotnie. Więc ta sama porcja zawiera zaledwie 110 kcal.

 Kaszę jaglaną zaleca się podczas choroby wirusowej, gdyż pomaga w usuwaniu wirusów z organizmu.

Moje śniadanie z kaszą:
  • kasza jaglana
  • kasza manna (do lekkiego zagęszczenia)
  • mleko krowie (można zastąpić innym, np. sojowym)
  • płatki owsiane
  • śliwka i morela suszona, rodzynki
  • siemię lniane mielone
  • orzechy
  • cynamon i czekolada do posypania

Jak Wy wykorzystujecie różnego rodzaju kasze w kuchni?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz