Twarożek świetnie smakuje z owocami i orzechami oraz musli. I przyznam, że właśnie taki lubię najbardziej. Czasem jednak przygotowuję w wersji z warzywkami. Jest nie tylko smaczny ale i zdrowy. Taki twarożek dostarczają niewiele kalorii, ale zawierają całą masę witamin.
ser biały chudy - 99 kcal
ser biały tłusty - 175 kcal
W mojej wersji:
- twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym (lub gotowy twarożek)
- szczypiorek
- rzodkiewka
- pomidorki koktajlowe
- liść sałaty
- pieprz i zioła prowansalskie (do smaku)
- bułka ze słonecznikiem
Jako dodatki idealnie sprawdzają się również: papryka, ogórek, cebulka.
- papryka- idealna dla osób cierpiących na anemię, dbających o wygląd włosów i paznokci. Zawiera całą masę witaminy C i E, cynku, wapnia, kwasu foliowego, żelaza, fosforu i potasu. To jedyne 18 kcal (w 100g zielonej) - 28 kcal (w 100g czerwonej)
- ogórek - pobudza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn. 100g to 13 kcal !!!!!!
- cebula - działa bakteriobójczo, reguluje poziom cukru we krwi. Zawiera dużo witaminy C, sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy E, B1, B2, B6 (30 kcal w 100g)
- pomidor - 15 kcal w 100g, źródło potasu obniżającego ciśnienie krwi oraz likopenu, chroniącego przed zawałem serca i miażdżycą i nowotworami
A Wy jaki twarożek wybieracie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz