Jednym sposobem na wykorzystanie kaszy jest poranna owsianka na mleku.
Dziś wybrałam jaglaną. Zawiera najwięcej witaminy z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie uczula.
Uwaga!!! Warto też zażegnać mit głoszący że kasze tuczą. Sucha ma około 330 kcal w 100 g, lecz po ugotowaniu jej objętość zwiększa się nawet trzykrotnie. Więc ta sama porcja zawiera zaledwie 110 kcal.
Kaszę jaglaną zaleca się podczas choroby wirusowej, gdyż pomaga w usuwaniu wirusów z organizmu.
Moje śniadanie z kaszą:
- kasza jaglana
- kasza manna (do lekkiego zagęszczenia)
- mleko krowie (można zastąpić innym, np. sojowym)
- płatki owsiane
- śliwka i morela suszona, rodzynki
- siemię lniane mielone
- orzechy
- cynamon i czekolada do posypania
Jak Wy wykorzystujecie różnego rodzaju kasze w kuchni?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz